Wat is WisCat?

WisCat is een rekentoets die wordt afgenomen bij studenten van de Pabo, de Hbo-opleiding om leerkracht te worden in het basisonderwijs. De toets is bedacht als toelatingstest om het rekenniveau van jou als student te toetsen, maar in de praktijk wordt de WisCat niet op deze manier afgenomen. De WisCat hoef je pas te doen gedurende je opleiding. Dit kan op verschillende momenten in het jaar zijn, WisCat wordt verstrekt door CITO.

  • De WisCat bestaat uit vijftien hoofdrekenvragen die in vijftien minuten moeten worden voltooid.
  • Deze vragen zijn adaptief. Dit houdt in dat de toets zich afstemt op jouw niveau. Als je de vraag verkeerd beantwoord wordt de toets makkelijker, als je de vraag goed beantwoord wordt de toets moeilijker.
  • Na de hoofdrekenvragen volgen er nog een aantal verhaaltjessommen.
  • Aan de hand van het aantal goed beantwoorde vragen behaal je een score. De landelijke norm voor de WisCat is een score van 140 punten. Hoe hoog jouw score moet zijn om de toets voldoende af te sluiten verschilt per Hogeschool. Kijk hier voor de score die jij moet behalen.

De test kan meerdere malen per jaar gedaan worden, maar blijkt desondanks een echt struikelblok te zijn. Na zeven keer proberen moet je als student de Pabo opleiding helaas verlaten. Om dit te voorkomen en de toets af te sluiten met een mooi cijfer, bieden wij een specifieke WisCat cursus aan. Deze cursus stoomt jou in twaalf uur helemaal klaar voor het maken van de toets.

Julia: “Ik wil er alles aan doen om deze rekentoets te halen en deze cursus werd mij aangeraden. Ik heb de docent een 10 gegeven!”

Pabo studenten krijgen hulp met de wiscat bij pabotrainer.
WisCat
100%